De kracht van Oxytocine op de IC

Met 30 jaar ervaring als Intensive Care verpleegkundige heeft Lisette veel ervaring met de kracht van Oxytocine op de Intensive Care. Uit onderzoek door de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het Academisch Medisch Centrum [2016-PICS_Nursing-Academy_Siebel-Schaaf] in Amsterdam blijkt dat één op de vijf patiënten die langer dan twee dagen in een intensive care-bed ligt, een posttraumatisch-stressstoornis (PTSS) ontwikkelt. In Nederland verblijven jaarlijks zo’n 25.000 patiënten langer dan twee dagen op de intensive care. Het trauma na intensieve zorg wordt ook wel het “Post Intensive Care Syndroom” (PICS) genoemd. De naam zegt het feitelijk al: een verzameling klinische verschijnselen of symptomen die zich steeds voordoen ná verblijf op een intensive care-afdeling. Lees meer ……………. Telegraaf-2704-PICS

Werk als Team heeft voor hulpdiensten (Politie, Ambulance, Brandweer en Defensie) een training ontwikkeld waarbij de hulpverleners technieken leren die op het moment van, of direct na het trauma, de natuurlijke aanmaak van het hormoon oxytocine stimuleren. Zowel voor de hulpverlener(s) als voor het slachtoffer(s) is deze directe aanmaak van oxytocine van essentieel belang voor de verwerking van het trauma en het ontstaan van PTSS.

De combinatie van jarenlange ervaring op de Intensive Care in het Spaarne ziekenhuis in Haarlem en Hoofddorp en de kennis van Oxytocine en PTSS wordt gebundeld in een training voor IC-verpleegkundigen en artsen.

Interesse in onze training? Wij geven graag meer informatie!

Trauma door IC – René Steenhorst – De Telegraaf – Zaterdag 29 april 2017