Van macht naar kracht

Guido de Valk schrijft in zijn nieuwe boek “Neuroleiderschap van macht naar kracht” het volgende:

“In de psychologische wetenschap wordt veel onderzoek gedaan naar universeel geldende psychologische drijfveren van de mens. Dit zijn doelen die de mens nastreeft en die dienen voor het bevredigen van de menselijke basisbehoeftes. Als we deze drijfveren vorm kunnen geven voelen we ons beter.

Deze vier drijfveren zijn:

  • We willen ergens bij horen.
  • We hebben behoefte aan waardering.
  • We hebben behoefte aan plezier.
  • We hebben behoefte aan controle en duidelijkheid.

Wat is hierbij de kracht van Oxytocine? Oxytocine is zowel een neurotransmitter als een hormoon. In de hersenen blijkt Oxytocine een belangrijke rol te spelen bij het maken van oprechte verbinding met de ander. Een hoog oxytocinegehalte wordt geassocieerd met een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Hoge gehaltes aan oxytocine zorgen voor verminderde stress. Dit hormoon wordt geactiveerd als we vriendschap en vertrouwen ervaren. Het wordt ook geactiveerd door gewoon aardig te zijn. Het belangrijkste effect voor neuroleiderschap is dat medewerkers zich gewaardeerd voelen. En een gewaardeerde medewerker zorgt voor magische resultaten!

Over de auteur:

Guido de Valk is leiderschapscoach, arts, expert in neuroleiderschap en mindfulness, en sinds 2008 eigenaar van De Valk Leadership Company.

Neuroleiderschap – van macht naar kracht ISBN 978-94-92221-20-9 futuro uitgevers